Η ιστοσελίδα μας bebejou.gr χρησιμοποιεί cookies. Προχωρώντας στο περιεχόμενο, συναινείτε με την αποδοχή τους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Επιλόχειος κατάθλιψη

Posted by Bebejou 24/07/2018 0 Comment(s) Shopping,Traveling,Branding,New Products,

Η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλο, σκεπτόμενοι την έννοια της μητρότητας είναι η εικόνα μιας τρυφερής μαμάς που με στοργή κρατά το μωράκι της κ κάνει όνειρα για το κοινό τους μέλλον. Δυστυχώς αυτή η εικόνα, δεν αντιπροσωπέυει την πραγματικότητα για τουλαχιστον μια στις δέκα μαμάδες. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα συναισθήματα δεν είναι τα αναμενόμενα μετα την γέννηση ενός παιδιού.

Το άγχος και η κακή διάθεση είναι απολύτως φυσιολογικά μετά τον τοκετό. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται επιλόχεια θλίψη. Αυτή η κατάσταση διαφοροποιείται εμφανώς από την επιλόχεια κατάθλιψη. Ως επιλόχεια κατάθλιψη ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία προκείπτουν διαταραχές στα εξής τρία επίπεδα

 

Διαταραχές Σκέψης

Αδυναμία συγκέντρωσης
Αδυναμία λήψης αποφάσεων
Κακή μνήμη
Συναισθήματα απόρριψης κυριώς απο τον σύζυγο αλλά και απο το ευρύτερο περιβάλλον

Διαταραχές συναισθημάτων

Κακή διάθεση για το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας
Απελπισία ,ανημπορία και αίσθημα του αβοήθητου
Σύγχυση και αίσθημα πανικού
Φόβος οτι μπορεί να κάνουμε κακό στο μωρό
Αισθήματα ενοχής και ντροπής

Διαταραχές συμπεριφοράς

Αυπνία ή υπερυπνία
Μειωμένη δραστηριότητα
Αδυναμία περάτωσης δραστηριοτήτων
Κακή υγιεινή σώματος
Αφαγία ή υπερφαγία

 

Οι ορμονικές αλλαγές ,που επιτελούνται στο σώμα μιας γυναίκας, έχουν ενοχοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για αυτή την κατάσταση. Βέβαια παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες στην έναρξη και την διάρκεια αυτής της κατάστασης, όπως επιπλοκές κατά τον τοκετο, ιστορικό επιλόχειας κατάθλιψης ή οικογενειακά και συζυγικά προβλήματα.

Η θεραπεία που απαιτείται σε αυτες τις περιπτώσεις είναι η φαρμακοθεραπέια σε συνδιασμό με την ψυχοθεραπεία.Με την σωστή φαρμακευτική υποστήριξη και την κατάλληλη υποστήριξη από τον σύζυγο και το ευρύτερο περιβάλλον, θα χρειαστεί ενά συνήθως σύντομο χρονικό διάστημα λίγων μηνών για να αντιμετωπιστεί επαρκώς η όλη κατάσταση.

 

 

 

 

 

 

 

Ρούλα Μυργιάννη
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια