Ο μάρσιπος ή αλλιώς τα sling τραβούν την προσοχή ενός νέου γονέα, ανεξαρτήτως φύλου, για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον έχουν στιλ κι άποψη και δεύτερον διευκολύνουν τις κινήσεις- μετακινήσεις, στις οποίες μπορεί το νέο μέλος της οικογένειας να συμμετέχει ενεργά!

Σκεφθείτε μόνο τα καθημερινά ψώνια, μία εκδρομή εκτός πόλης, μία βόλτα στην αγορά χωρίς να χρειαστεί να κατεβάσετε το καρότσι…

Ποιες είναι όμως οι συχνότερες ερωτήσεις, που προκύπτουν πριν την αγορά ενός μαρσίπου

Κάνει καλό στο νεογέννητο μωρό μου;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μάρσιπο από την πρώτη κιόλας ημέρα. Απλά τα νεογέννητα μωρά χρήζουν περισσότερης προσοχής λόγω των αυξημένων αναγκών τους. Για παράδειγμα όταν θα θηλάζει, όταν θα πρέπει να ρευτεί, όταν πονάει γιατί έχει κολικούς κτλ. εσείς πρέπει ν’ αλλάζετε κάθε φορά τη θέση του στο μάρσιπο, αναλόγως.

Επίσης η διαφορά θέσης στα νεογέννητα εξαρτάται κι από την ακριβή ηλικία του μωρού.

Σε γενικές γραμμές, ένα νεογέννητο μωρό πρέπει να τοποθετείται στο sling έτσι ώστε το σαγόνι του να μην ακουμπάει στο στήθος του, η πλάτη να κάνει μία καμπύλη αλλά χωρίς να καμπουριάζει για να προστατεύετε τη σπονδυλική στήλη του και φυσικά, ν’ αναπνέει ελεύθερα.

Εγγυώνται για ασφάλεια;

Απολύτως! Από τη στιγμή που θα κάνετε την κατάλληλη επιλογή μαρσίπου, με βάση τις ανάγκες σας αλλά και το ίδιο το μωρό, δε χρειάζεται να φοβάστε για τίποτα. Φροντίστε να εξοικειωθείτε με τη διαδικασία που θα το φοράτε και βοηθήσετε το βρέφος να βρει την κατάλληλη θέση. Για να κάθεται το μωρό σωστά στο μάρσιπο, θα πρέπει να έχει τα πόδια του ανοιχτά και τα γόνατα ψηλά. Αν για παράδειγμα το μωρό έχει συνηθίσει να έχει τεντωμένα τα ποδαράκια του, προσαρμόζετε σταδιακά τη θέση του βάσει του πόσο σφίγγετε ή χαλαρώνετε το sling.

Σε άλλα παιδάκια αυτό έρχεται φυσικά, χωρίς αντίδραση και σε άλλα απαιτείται μία μικρή, σταδιακή “εκπαίδευση”.

Πόσο γρήγορα μπορώ να το φορέσω;

Είναι θέμα εξάσκησης! Μετά τις τρεις πρώτες φορές θα έχετε περισσότερη άνεση για το πως θα δέσετε το μάρσιπο. Στην αρχή θα εξυπηρετούσε να έχετε μία μικρή βοήθεια από κάποιον.

Να το φοράω καλύτερα στην πλάτη ή μπροστά;

Με πρώτη σκέψη θα σας απαντούσαμε, όπως σας εξυπηρετεί καλύτερα. Με δεύτερη όμως, προτείνουμε να φοράτε το μάρσιπο στο μπροστινό μέρος ώστε να βλέπετε το μωρό σας. Τόσο για λόγους ασφαλείας από εξωγενείς παράγοντες (π.χ. έντομα ή άλλους ανθρώπους) όσο και για να παρακολουθείτε από κοντά τις ανάγκες του. Το μωρό νιώθει πιο καλά όταν είναι στο μπροστινό μέρος κι εσείς μπορείτε μέχρι και να το θηλάσετε!

Μέχρι ποια ηλικία αντέχει ένα μάρσιπο;

Αυτό εξαρτάται από το βάρος του παιδιού. Ωστόσο θεωρείται από κατασκευής ότι μπορείτε μέχρι δύο ή τριών ετών.

Κι αν έχω δίδυμα;

Η αλήθεια είναι πως εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν. Ωστόσο μία μητέρα με δίδυμα μπορεί να φορέσει δύο μάρσιπα ταυτόχρονα. Αυτό όμως εξαρτάται από τον τύπο που θα διαλέξει! Ιδανικά τα δύο μωράκια θέλουμε να μοιράζονται σε δύο διαφορετικούς ανθρώπους. Αν δεν υπάρχει καθημερινά αυτή η δυνατότητα, η μητέρα μπορεί να φορέσει δύο sling μπροστά ή εναλλακτικά, το ένα μπροστά και το άλλο στην πλάτη. Και πάλι βέβαια, αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που τα βρέφη θα μεγαλώσουν και το βάρος θα είναι πάντα διπλό για τη γυναίκα.

Σχετικά άρθρα