«Θα κάνω έναν ήλιο κίτρινο, ένα ουρανό μπλε και ένα μεγάλο σπίτι με παράθυρα πολλά το φως για να μπαίνει σε αυτό κρυφά! Το σπίτι θα είναι πράσινο με πορτοκαλί μαζί και λουλουδάκια κόκκινα γύρω από αυτό θα έχει ένα σωρό!»

Μία παιδική ζωγραφιά έχει πολλά να πει σε αυτούς που θέλουν να ακούσουν…! Μέσω της ζωγραφικής τα παιδιά βρίσκουν μία διέξοδο έκφρασης των συναισθημάτων τους, ανακαλύπτουν τον κόσμο, μαθαίνουν και αποκαλύπτουν στοιχεία του χαρακτήρα τους. Χρώματα και σχέδια παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην κατανόηση της συναισθηματικής τους κατάστασης αφού σύμφωνα με τους ψυχολόγους οι παιδικές ζωγραφιές είναι ο καθρέφτης της παιδικής ψυχής!

Τα μικρά παιδιά προσελκύονται περισσότερο από φωτεινά χρώματα ενώ αγαπούν τις πολυχρωμίες. Η επιλογή της πολυχρωμίας συνδέεται συνήθως με την έκφραση ενός συναισθήματος χαράς. Από την άλλη τα έντονα χρώματα δηλώνουν οτι το παιδί την ώρα που ζωγραφίζει βιώνει κάποια έντονα συναισθήματα θετικά ή αρνητικά.

Ενδεικτικά ακολουθεί μία χρωματολογική ανάλυση που με γνώμονα τα βασικά χρώματα βοηθά να εντοπίσουμε κάποια στοιχεία για το χαρακτήρα του παιδιού μας.

Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει την αγάπη, την ενότητα, το θυμό και την ένταση και δηλώνει ένα χαρακτήρα δυναμικό και παρορμητικό.

Το πορτοκαλί εκφράζει ένα παιδί με ζεστή συμπεριφορά, ήρεμο και πολύ συναισθηματικό.

Το κίτρινο είναι το χρώμα της επικοινωνίας και της φιλοδοξίας και συνήθως επιλέγεται από ανθρώπους με δυναμισμό που τους αρέσει η έντονη δράση.

Η προτίμηση στο μπλε χρώμα δείχνει έναν άνθρωπο που έχει ανεπτυγμένη λογική και ωριμότητα.

Το αγαπημένο των κοριτσιών, το ροζ, εκφράζει τη γυναικεία φύση, την αθωότητα αλλά και την αίσθηση ηρεμίας.

Το πράσινο θεωρείται το χρώμα της αρμονίας! Συμβολίζει την ελπίδα για ζωή και την κοινωνική προσφορά. Τα παιδιά που το επιλέγουν έχουν επιμονή και υπομονή αλλά συνήθως είναι εσωστρεφή.

Το χρώμα της αθωότητας και της λάμψης είναι το λευκό και εκφράζει την ειλικρίνεια την καθαρότητα και τη διαφάνεια. Ωστόσο παιδιά που ζωγραφίζουν πολύ μικρά σχέδια αφήνοντας κενή την υπόλοιπη σελίδα συνήθως είναι δειλά και συγκρατημένα. Ενώ τέλος το μαύρο είναι ένα χρώμα σταθερό και αυστηρό που υποδηλώνει αυτοσυγκράτηση, αυτάρκεια και εσωστρέφεια.

Φυσικά σε κάθε περίπτωση δε μπορούμε να οδηγηθούμε σε σαφή συμπεράσματα αν δε λάβουμε υπόψιν το φύλο του και την ηλικία του παιδιού καθώς και τα βιώματά του και κυρίως το τι απεικονίζει στο σχέδιό του!

Σχετικά άρθρα