Απολαμβάνετε να παίρνετε μαζί το μωρό σας σε κάθε βόλτα; Είστε έτοιμοι ως γονείς να κάνετε την πρώτη οδική εκδρομή με το νέο μέλος της οικογένειας κι ανυπομονείτε για το σκ που έρχεται;

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας μάς δίνει τις βασικές οδηγίες για τη σωστή επιλογή και χρήση του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο, ώστε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και το μωρό μας χαρούμενο κι ασφαλές.

Οι συγκεκριμένες οδηγίες στοχεύουν στην αποφυγή των ατυχημάτων, ακόμη και των μικροτραυματισμών που θα ταράξουν το παιδί. Απλά ακολουθήστε τις και… καλές διαδρομές!

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες, μπορείτε να μας επισκεφθείτε σε κάποιο κατάστημα bebejou.

Κριτήρια επιλογής & κάθε πότε το αλλάζουμε

Διαλέγουμε το κατάλληλο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου με βάση την ηλικία, το ύψος και τα κιλά του παιδιού. Κάθε φορά που το παιδί ξεπερνάει τα κιλά και το ύψος της κατηγορίας του καθίσματος, οι γονείς υποχρεούνται να το αλλάξουν!

Ένα ακόμη σημαντικό κριτήριο είναι το ίδιο το μοντέλο του αυτοκινήτου μας. Το παιδικό κάθισμα θα πρέπει να τηρεί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αλλά και να εφαρμόζει απόλυτα στον τύπο του οχήματός μας.

Σε κάθε περίπτωση ελέγχουμε αν το παιδικό κάθισμα έχει ISOfix, δηλαδή αν είναι κατασκευασμένο βάσει του ενδεικνυόμενου διεθνούς προτύπου. Ρωτήστε τον κατασκευαστή κι αναζητήστε το σχετικό εγχειρίδιο που θα συνοδεύει το προϊόν.

Λέμε ναι στην ανάποδη θέση;

Η ανάποδη, στραμμένη στη φορά κίνησης του αυτοκινήτου, θέση θεωρείται ως η πιο ασφαλής!

Ωστόσο το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας προειδοποιεί να έχουμε απενεργοποιήσει τον αερόσακο. Μόνο τότε η προαναφερθείσα ανάποδη θέση είναι όντως η ιδανική!

Φροντίστε ώστε το παιδί να είναι πάντα σωστά και σφιχτά δεμένο στο κάθισμα, όπως ορίζουν οι οδηγίες χρήσης και ο κατασκευαστής. Αποφύγετε φυσικά τις υπερβολές.

Μία ακόμη πολύ καλή θέση, θέλει το μωρό να κάθεται στο πίσω και μεσαίο μέρος του αυτοκινήτου. Αν όμως ο γονέας είναι μόνος του στο αυτοκίνητο, ενδείκνυται ξανά η ανάποδη θέση. Έτσι δε χαθεί η οπτική επαφή στιγμή!

Να τολμήσω να πάρω μεταχειρισμένο παιδικό κάθισμα;

Η αρχική απάντηση είναι όχι κι αυτό επιχειρηματολογείται… Πρώτον, αποφύγετε τη χρήση μεταχειρισμένου παιδικού καθίσματος, ειδικά όταν δε γνωρίζετε αν έχει εμπλακεί σε ατύχημα. Να θυμάστε πως οι φθορές δεν είναι μόνο οι έκδηλες κι επιφανειακές.

Ακόμη η επιλογή πρέπει να είναι εξατομικευμένη, με βάση τις διαστάσεις και την ηλικία του ίδιου του μωρού, τις ανάγκες του παιδιού αλλά και του γονέα!

Για πόσο θα μείνω εδώ, μαμά;

Η γενική σύσταση ορίζει τα μωρά και παιδιά να μη μένουν στο παιδικό τους κάθισμα- άρα και στην ίδια θέση- για περισσότερες από δύο ώρες. Αν ταξιδεύετε μακριά, κάντε μικρά διαλείμματα.

Σχετικά άρθρα