Η καθημερινότητά μας περιβάλλεται από προϊόντα και έπιπλα σχεδιασμένα να διευκολύνουν τις κινήσεις και τις εργασίες μας. Αρκετά όμως έχουν υποστεί επεξεργασία και εκπέμπουν καρκινογόνες ουσίες. Πάμε να δούμε μαζί αναλυτικά ποια είναι για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Δερμάτινα έπιπλα. Συνήθως για το συνθετικό δέρμα χρησιμοποιείται πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), το πιο τοξικό από όλα τα πλαστικά. Συναντάται σε ορισμένα ξύλινα έπιπλα που επενδύονται με συνθετικό δέρμα και σε βαφές που χρωματίζουν υφάσματα. Πριν την αγορά επίπλων συνίσταται να ελέγχουμε τα υλικά κατασκευής τους.

Κουρτίνες, χαλιά, κλινοσκεπάσματα καθώς και ρούχα τα οποία είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υφάσματα πρέπει να αντικατασταθούν από υφάσματα φυσικών ή οργανικών υλικών. Τα συνθετικά ρούχα έχουν ως βάση τους τον άνθρακα, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο. Αντίστοιχα, οι κουρτίνες και τα στόρια μαζεύουν σκόνη, γεγονός που επιβαρύνει το αναπνευστικό μας σύστημα. . Η επαφή με το δέρμα και τους βλεννογόνους μπορεί να επιφέρει μια σειρά παθολογικών καταστάσεων.

Για την κατασκευή των ψυγείων παλιάς τεχνολογίας, χρησιμοποιούνταν το χημικό στοιχείο PCB, με καρκινογόνο ουσία. Απαλλαγείτε από το παλιό σας ψυγείο καθώς θα επιβαρύνει μέρα με τη μέρα την υγεία σας.

Οι ελαιοχρωματισμοί θα πρέπει να γίνονται με βαφές που δεν περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις. Οι κοινές βαφές που περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις, δεν είναι σταθερά και περιέχουν ανθρακικές ενώσεις που εξατμίζονται. Είναι υπεύθυνες για σειρά παθολογικών καταστάσεων, ανάμεσά τους ημικρανίες, δύσπνοια, ναυτία. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και πολλά προϊόντα καθαριότητας που θα πρέπει να αποφεύγονται: γυαλιστικό πατώματος, αποσμητικό χώρου, σκοροκτόνα, εντομοκτόνα.

Οποιοδήποτε έπιπλο ή υλικό που είναι κατασκευασμένο από μοριοσανίδα, MDF ή μελαμίνη θα πρέπει να αφαιρεθεί. Η ουσία που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι η μεθανάλη, κύριο συστατικό αυτών των υλικών και μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος συμπτωμάτων, από επιδείνωση του άσθματος μέχρι πονοκεφάλους και καρκίνο του λάρυγγα.

Είναι στο χέρι μας να έχουμε ένα σπίτι απαλλαγμένο από καρκινογόνα έπιπλα/ προϊόντα, που θα βελτιώσει το βιοτικό μας επίπεδο και δεν θα συμβάλλουμε στη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Σχετικά άρθρα