Το παιχνίδι μετά τη σίτιση, είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή του μωρού μας. Μαθαίνει τον κόσμο γύρω του και ταυτόχρονα εκπαιδεύεται. Η λεπτή κινητικότητα, η παρατηρητικότητα, η μνήμη, η αντίληψη μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από το παιχνίδι και να συντελέσουν στην ευεξία.

Όταν το μωρό μας είναι μόλις λίγων μηνών, ενθουσιάζεται με τα πολύχρωμα παιχνίδια. Ένα γάντι που έχει χρωματιστές μαριονέτες θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον. Μπορεί να μην αντιλαμβάνεται επαρκώς τις φιγούρες, αλλά οι κινήσεις και οι ομιλίες βοηθούν στην ανάπτυξη της παρατηρητικότητας. Μαλακά βιβλία τα οποία συνήθως απεικονίζουν ζωάκια, είτε αριθμούς με έντονα χρώματα και σχέδια ενισχύουν τη μνήμη.  Ένα βρεφικό γυμναστήριο αποτελεί ιδανική λύση, καθώς το παιδί προσπαθεί να πιάσει τα κρεμαστά παιχνίδια με τα χέρια και τα πόδια του και να αντιληφθεί την υφή των παιχνιδιών.

Στους 10 μήνες όπου το βρέφος έχει μάθει πλέον να κάθεται και να στηρίζεται μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πύργους εκμάθησης, όπου θα μάθει να ταξινομεί βάση μεγέθους. Παιχνίδι που τοποθετεί τα σχήματα στη σωστή θέση βοηθά στην αντίληψη των αντικειμένων. Βιβλία που παράγουν μουσική, του εξάπτουν την περιέργεια και βοηθούν στην ανάπτυξη της φαντασίας.

Μετά το έτος όπου το μωρό μας μπορεί να στέκεται και να περπατάει λατρεύει να το κυνηγάμε, να παίζουμε κρυφτό μαζί του και να σκαρφαλώνει παντού. Ένα τραπέζι με μια καρέκλα στα μέτρα του θα το βοηθήσει να νιώσει ανεξάρτητο, να τρώει μόνο του όπως εμείς οι μεγάλοι. Η ζωγραφική με μαρκαδόρους ‘η δαχτυλομπογιές θα πρέπει να υπάρχει καθημερινά στη ζωή τους για τουλάχιστον 30 λεπτά. Ο συντονισμός των χεριών του για να μπορέσει να ζωγραφίσει με τον μαρκαδόρο βοηθά στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας. Γνωρίζει και αντιλαμβάνεται καλύτερα τα χρώματα. Παιχνίδια μίμησης ξεκινούν όπως το να μετατρέπει οποιοδήποτε αντικείμενο σε τηλέφωνο ή σφυρί.

Όσο μεγαλώνουν και αναπτύσσονται παιχνίδια όπως η πλαστελίνη, η μπασκέτα, ο πάγκος εργασίας και η ξύλινη κουζίνα βοηθούν στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας.

Το παιχνίδι παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός παιδιού, καθώς μέσα από αυτό ενισχύεται η φαντασία του, γίνεται ένα με το σύνολο που θα το βοηθήσει να γίνει ένας υγιής και ισορροπημένος ενήλικας.

Σχετικά άρθρα