• Μέλι

Θρεπτική και ωφέλιμη τροφή αλλά επικίνδυνη με συνέπειες αν καταναλωθεί από βρέφος μέχρι 12 μηνών. Οι τοξίνες που περιέχει μπορεί να προκαλέσουν μυϊκές ή νευρικές παραλύσεις, αλλαντίαση, δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση. Οι γιατροί προτείνουν τουλάχιστον μέχρι την ηλικία του 1 έτους να μην καταναλώνεται.

  • Φρέσκο γάλα

Όταν ένα βρέφος αποθηλάσει, η μετάβασή του από το μητρικό στο γάλα του εμπορίου θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Πιο συγκεκριμένα, οι παιδίατροι συνιστούν σ’ αυτήν την ηλικία το πλήρες γάλα σε σκόνη που καλύπτει θερμιδικά όλες τις ανάγκες. Το φρέσκο γάλα απαγορεύεται διότι μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αιμορραγία στο γαστρεντερικό σύστημα ή αλλεργική αντίδραση.

  • Ζάχαρη

Η ζάχαρη περιέχεται στη φυσική της μορφή σε αρκετά από τα πράγματα που καταναλώνει ένα βρέφος, από το μητρικό γάλα μέχρι τα πολτοποιημένα φρούτα. Γι’ αυτόν τον λόγο απαγορεύεται να δώσουμε σε οποιαδήποτε άλλη μορφή καθώς αυτό θα έχει σαν επακόλουθο την ανάπτυξη τερηδόνας, την αύξηση του βάρους και μεγαλώνοντας στην παχυσαρκία.

  • Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί απαγορεύονται στη διατροφή ενός βρέφους καθώς είναι σκληρή τροφή και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε πνιγμό. Επίσης έρευνες έχουν αποδείξει ότι αποτελεί μια τροφή ιδιαίτερα αλλεργιογόνα.

  • Αλάτι

Μέχρι τα 2 έτη απαγορεύεται η εισαγωγή αλατιού στην διατροφή του βρέφους. Είτε στην κανονική είτε στην πολτοποιημένη μορφή, δεν προσθέτετε επιπλέον αλάτι. Εξάλλου τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν την απαραίτητη ποσότητα νατρίου που χρειάζονται τα βρέφη. Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά, τα οποία δεν είναι ακόμη σε θέση να επεξεργαστούν αυτή την επιβάρυνση.

Extra tips: Αποφύγετε να δώσετε κολλώδεις τροφές όπως ζελέ, αποξηραμένα φρούτα, τσίχλες. Τα φρούτα θα πρέπει να πλένονται πολύ καλά και να δίνονται σε πολύ μικρές μερίδες. Τέλος, απαγορεύονται μπαχαρικά, αλλαντικά, αναψυκτικά και συμπυκνωμένοι χυμοί.

 

Σχετικά άρθρα