Παρόλο που τα βρέφη έχουν εκ γενετής το αντανακλαστικό του θηλασμού και οι μαστοί της λεχώνας αρχίζουν να παράγουν γάλα λίγο μετά τον τοκετό, η όλη διαδικασία δεν έρχεται φυσικά όπως πολλοί πιστεύουμε. Αρκετές νέες μητέρες δυσκολεύονται και μάλιστα ταλαιπωρούνται καθημερινά, με πόνο στην περιοχή του στήθους και κατά συνέπεια, εκνευρισμό ή κακή ψυχολογία.

Ο θηλασμός θέλει προσοχή, σωστό προγραμματισμό και συμβουλή από τους ειδικούς. Τονίζουμε πως κάθε περίπτωση, τόσο γυναίκας όσο και μωρού, είναι διαφορετική. Οπότε καλό είναι να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

Για όλες λοιπόν τις μανούλες που ανυπομονούν να θηλάσουν το μωρό τους και ν’ απολαύσουν αυτό το τελετουργικό, το bebejou.gr προτείνει…

Σωστή θέση

Βοηθήστε το μωρό σας βάζοντάς το στο σωστό ύψος, ώστε να έχει εύκολη πρόσβαση στη θηλή του στήθους. Το στόμα του βρέφους θα πρέπει να σφραγίζει γύρω από τη θηλή σας και το μεγαλύτερο τμήμα της άλω, της σκουρόχρωμης δηλαδή περιοχής, γύρω από τη θηλή. Αν το μωρό δεν έχει πιάσει σωστά το στήθος, τότε θα πιπιλάει ή θα ρουφάει τη θηλή, προκαλώντας σας ακόμη και πόνο χωρίς να πίνει όσο γάλα χρειάζεται για να χορτάσει.

Υπομονή μέχρι να βρείτε τους ρυθμούς σας

Μην εγκαταλείπετε τις προσπάθειες μέχρι εσείς και το μωρό σας να βρείτε τους ρυθμούς σας. Ακόμη κι αν εκείνο κλαίει και αυτό σάς στενοχωρεί, θυμηθείτε ότι τα περισσότερα προβλήματα που σχετίζονται με το θηλασμό μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν με την κατάλληλη στήριξη.

Ζητήστε τη βοήθεια ειδικού

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα κατά το θηλασμό, ζητήστε τη βοήθεια μίας μαίας ή ρωτήστε το γιατρό σας. Έτσι θα διευκολυνθείτε, θα ενημερωθείτε για το πως να λειτουργήσετε από εδώ και πέρα και σίγουρα θ’ ανακουφιστείτε. Τόσο εσείς όσο και το μωρό σας!

Κάπως έτσι η χημεία και το δέσιμο μεταξύ της μητέρας και του βρέφους αποκτούν μία πιο σταθερή μορφή. Και για να έχετε μία εικόνα για την εξέλιξη των πραγμάτων, στην περίπτωση που ανήκετε στις «πρώτη φορά μανούλα»…

Ορατή βελτίωση από τη δεύτερη κιόλας εβδομάδα!

Όταν θηλάζετε, εκκρίνεται μία ορμόνη που ονομάζεται ωκυτοκίνη. Αυτή διεγείρει κάποια νεύρα που κάνουν το γάλα να “κατέβει” και να αρχίσει έτσι η έκκρισή του από τους αδένες και η προώθησή του αντίστοιχα, στους γαλακτοφόρους πόρους. Μετά τη σταθεροποίηση αυτής της λειτουργίας, συνήθως συμβαίνει τη δεύτερη εβδομάδα, οι μαστοί σας θα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά ώστε να τρέφεται εύκολα το μωρό σας.

Αν το αντανακλαστικό της προώθησης του γάλακτος δεν ενεργοποιηθεί επαρκώς, ίσως τα στήθη σας δεν αδειάζουν στο τέλος του γεύματος και το μωρό σας δεν έχει πιει αρκετό γάλα.

7+1  Plus Λόγοι για να θηλάσετε

  1. Ο θηλασμός ενισχύει τη σχέση της μητέρας με το βρέφος, με σημαντικά οφέλη για την υγεία και των δύο.
  2. Δίνει αντισώματα στο μωρό, που θα το προστατεύουν από λοιμώξεις, ασθένειες του αναπνευστικού κι ουροποιητικού συστήματος αλλά και ωτίτιδες.
  3. Περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης του παιδικού διαβήτη.
  4. Συμβάλλει στην αποφυγή αλλεργικών προβλημάτων του μωρού, όπως είναι το έκζεμα.
  5. Βοηθάει το σώμα της λεχώνας ν’ ανακτήσει πιο γρήγορα τη σιλουέτα που είχε πριν την εγκυμοσύνη.
  6. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στη γυναίκα.
  7. Προστατεύει τη μητέρα από την οστεοπόρωση και τον καρκίνο των ωοθηκών.
  8. Μειώνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας στη μετέπειτα ζωή του βρέφους.

Σχετικά άρθρα